zondag 8 februari 2009

Eerste week in Bloemfontein



Onze nieuwe buren zijn vandaag ook aangekomen, Konstantin en Marcus. Twee Duitse jongens. We hebben ze nog niet ontmoet, hopen dat die wat meevallen he! J

Vandaag onze eerste schooldag gehad : “intercultural studies”. Heeft ons eventjes geduurd voor we t juiste lokaal gevonden hadden (natuurlijk ook eerst een fout lokaal binnengestapt), maar uiteindelijk zijn we er geraakt. De opdracht van de dag: teken een cultureel object en leg uit. We werden in groepjes gezet. Ik & Melanie werden een groepje van 3 met nog een ander ZA meisje. We zijn voor een tekening van de Belgische frietjes gegaan ( “Aren”t they French Fries??”).

Daarna naar Dawn gehaast, want zij ging ons één voor één afzetten aan onze stageplaatsen en ook weer terug komen ophalen. De allereerste stop was Derek Debruin, mijn contactpersoon in het Nationaal Museum. Hij heeft samen met ons heel kort het “Batho project” overlopen. Batho is de oudste township van Bloem. We zullen elk minstens 1 interview moeten afleggen bij 1 van de oudere inwoners van Bloem.

Morgen heb ik afgesproken met Derek. Hij gaat mij naar het Olieenhuis ( Olievenhuis in t Zuid-afrikOns ) brengen en daar ga ik dan de persoon ontmoeten waar ik ga moeten mee samenwerken.

We zijn wel de stageplaatsen van de anderen gaan bezoeken en van sommige was ik toch echt wel onder de indruk (en geschrokken).

Nathalie: ‘Naledi Hospice’

Het Naledi Hospice is een laatste stop voor terminaal zieke personen (18+). Gemiddeld blijft een patiënt daar nog voor zijn 7 laatste dagen. 21 dagen is het maximum aantal dagen dat ze er MOGEN blijven. Cru gezegd… als de patiënt tegen dan nog niet overleden is, is hij/ zij ‘te goed’ om daar nog te blijven en worden ze terug naar huis gebracht. Alle patiënten daar hebben HIV en als gevolg daarvan krijgen velen van hen ook kanker of TBC enz…De kamers worden zo comfortabel mogelijk ‘ingericht’, voor die mensen een pak beter dan hun eigen omgeving, maar in ons ogen nog altijd zo armtierig!

Nathalie moet daar niet direct werken met die mensen. Haar bureauke is op hetzelfde domein, maar ze is verantwoordelijk voor fund raising, de naambekendheid van de organisatie vergroten, persberichten schrijven om de problemen onder de aandacht te houden enz…

Onlangs hebben ze een subsidie gekregen van de EU. 30 % van dat bedrag is bij hen terechtgekomen, de andere 70% blijft bij de overheid plakken. Ze hebben ook een sponsering gekregen van het casino. Die hebben een nieuw gebouw gezet op het domein, zodat de dagpatiënten en blijvende patiënten in verschillende ruimten kunnen verzorgd worden. Wat noodzakelijk is, want anders besmetten de zieksten, de minder zieke.
Dat gebouw kunnen ze nu gewoonweg nog niet gebruiken omdat ze geen geld is voor gordijnen, bedden, meubels enz. Nathalie heeft al een papier gekregen met de meeste recente sponsorbedragen en dan gaat het soms om 350 randen dat ze krijgen.
(Omgerekend: 26 euro). Ze hebben daar alles nodig! Stoelen, meubels, gordijnen, lakens …

Steffi: The sunflower house

Steffi haar stageplaats ziet er uit als een gewone crèche. Speelgoed, speeltuin, allemaal kleine bedjes enz, … De kindjes zijn daar ongeveer 1 tem 4/5 jaar en 3 grotere kindjes van max 8jaar. Allemaal superschattig! Wij waren daar op het moment dat ze net hun dutjes aan het doen waren, maar sommige stonden recht in hun bedjes naar ons te lachen en te kijken.
Ongeveer de helft van de kinderen zijn wezen, maar niet ziek. De andere helft heeft HIV en/of TBC. Op de wand van The sunflower house zie je allemaal bordjes met kindernamen geschreven, met daaronder dan de geboorte en sterfdatum.

Een meisje was wakker, Serena, een TBC patiëntje. Ze zei hoe ze heette en vroeg aan Nathalie wat haar naam was en was heel de tijd aan het lachen naar ons. De meeste kindjes zagen er gezond uit, maar één meisje, ik denk ongeveer zo oud als Viktor, zag er volledig uitgemergeld uit en bleef maar wenen.

Ik denk dat ze het niet gemakkelijk zal hebben daar…

Melanie en Marte: Z2A

Mel en Marte werken samen op dit eventbureau. Die zitten daar goed denk ik. Ze gaan ook mee het werk moeten doen, dat bij ons opleiding aansluit. Bovendien kennen ze er al wat volk. Annemieke, het Hollandse meisje, Engela…

Evelien: Childwelfare

Evelien werkt voor een organisatie +- zoals het sunflower house, maar daar komen ook mishandelde kindjes enz terecht. Bij haar is het bureau van waaruit ze de marketing ed doen wel gescheiden van het gebouw waar de kindjes verblijven. Ze zal dus niet in contact komen met die kinderen, maar heeft al gevraagd of ze toch eens niet mee mag. Ze zal ook vooral voor de fundraising ed moeten zorgen…


Over mijn stageplaats zal ik dus pas morgen iets kunnen vertellen!

Hoor hier net dat Hans nu in de kaailopers de verjaardag van Ivo zijn verjaardag aan het vieren is en straks in Antwerpen naar een optreden gaat kijken… mis Temse toch al ze!:)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten